Het Archief
Door: iedereen!
Ons belangrijkste project is Het Archief, waarop we alle informatie over de Bokkenrijders digitaliseren. Van personen tot boeken tot locaties, alles is welkom, zolang het maar verband houdt met de Bokkenrijders, natuurlijk!
Voorheen was dit de Bokkenrijders wiki, maar omdat we alle informatie op één plek willen hebben, is het naar deze site verhuisd. Dit betekent wel dat niet iedereen meer zomaar pagina's kan aanpassen. Neem om een pagina toe te voegen of aan te passen contact met ons op.
Project Sleinada
Door: Team Project Sleinada.
Een ander project is Project Sleinada, waarbij we het allereerste boek over de Bokkenrijders, "Oorsprong, oorzaeke, bewys en ontdekkinge van een godlooze bezwoorne bende, nagtdieven en knevelaers, binnen de landen van overmaeze en aenpaelende landstreeken ontdekt, met een nauwkeurig getal der geexcuteerde en vlugtelingen" van S. J. P. Sleinada uit 1779, transcriberen en hertalen.
Op 29 september 2022 is de transcriptie van het boek afgerond. De PDF is hieronder gratis te downloaden. De hertaling, mét annotatie, komt naar verwachting in 2024 uit.
Lijkt het je leuk om mee te helpen? Neem dan contact met ons op.
Lespakketten
Door: Nijs Junghans. Hiervoor zijn we nog op zoek naar leerkrachten!
Om het verhaal van de Bokkenrijders weer te laten leven onder de jeugd, zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen van een gratis lespakket over de Bokkenrijders, met als hoofdvraag: wat is waarheid?
Door deze hoofdvraag is dit lespakket niet alleen interessant voor een les over de Bokkenrijders, maar ook om te oefenen met het verwerken van bronnen. Leerlingen gaan aan de slag met verschillende soorten bronnen en ontdekken op die manier het verhaal van de Bokkenrijders.
Voor dit project zijn we nog op zoek naar leerkrachten in het middelbaar onderwijs die willen helpen met het ontwikkelen van dit lespakket of het in een later stadium willen uitproberen. Interesse? Neem dan contact met ons op.
Activiteitenbank
Door: Friso Bijleveld. Input is welkom!
Op zoek naar inspiratie voor een activiteitendag of een scouting- of schoolkamp? We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een activiteitenbank met spellen en themaverhaaltjes die je hiervoor kunt gebruiken. Iedereen mag hiervan gebruik maken en je kunt altijd contact met ons opnemen om je ideeën en vragen te bespreken! Als je gebruik maakt van onze activiteitenbank, vinden we het erg leuk om te horen hoe dat is gegaan.
Verhaalroutes
Door: Nijs Junghans. Hulp is welkom!
Aan de hand van een verhaal verschillende Bokkenrijderslocaties ontdekken - dat is het idee van de Verhaalroutes. Momenteel zijn we bezig met een route voor kinderen en volwassenen bij Valkenburg en een route voor volwassenen door Kerkrade en Herzogenrath.
Iedereen mag helpen een route uit te zetten en/of een verhaal te schrijven. Uiteindelijk willen we een aantal Verhaalroutes bundelen in een fysieke uitgave. Heb je een goed idee? Neem dan contact met ons op.
De Bokkenrijderskalender
Door: Friso Bijleveld.
Aan elke dag is wel een gebeurtenis uit de Bokkenrijdersprocessen en -geschiedenis gekoppeld, maar veel van die gebeurtenissen worden over het hoofd gezien. Het doel van de Bokkenrijderskalender is om al die dagen te verzamelen in één kalender, zodat je altijd weet wat er precies 250 jaar geleden gebeurde en om aandacht te besteden aan onderbelichte gebeurtenissen uit deze geschiedenis.
De Bokkenrijderskaart
Door: iedereen!
Het Archief en de Bokkenrijderskaart zijn onze twee permanente projecten. Door de omvang van deze projecten verwachten wij niet dat ze ooit af zullen zijn. De Bokkenrijderskaart is een eigen kaart op Google Maps waarop we een 'pin' met informatie plaatsen bij alle locaties die iets met de Bokkenrijders te maken hebben, zodat iedereen ook zélf een mooie route kan maken.
De kaart wordt beheerd door Project Bokkenrijders - anderen kunnen niet zelf een 'pin' toevoegen. Neem om een locatie toe te voegen contact met ons op.