Er is genoeg om te weten te komen over de Bokkenrijders. Hier proberen we zo veel mogelijk informatie te digitaliseren! Op zoek naar een specifiek iets? Probeer dan de zoekbalk!

Bokkenrijders

Op zoek naar de volledige lijst met Bokkenrijders waarover we geschreven hebben? Klik hier!

Maria Ponts

Maria Ponts (15 januari 1721, Hoensbroek - 12 november 1743, Hoensbroek) was een jonge vrouw uit Hoensbroek die als Bokkenrijder werd geëxecuteerd. Ze was de dochter van vilder en vermeend bendeleider Mathijs Ponts.

Lees meer »

Hendrik Ponts

Hendrik Ponts (23 mei 1718, Hoensbroek - Onbekend) was een vilder en vermeend Bokkenrijder, zoon van vermeend bendeleider Mathijs Ponts, die ook vilder was. Hendrik wist te vluchten.

Lees meer »

Peter Ponts

Peter Ponts (ook wel Petrus Ponts) (7 februari 1716, Hoensbroek - 12 november 1743, Hoensbroek) was een vilder en vermeend Bokkenrijder, de zoon van vilder en vermeend bendeleider Mathijs Ponts uit Hoensbroek. Hij werd tijdens de derde vervolgingsperiode gearresteerd en geëxecuteerd.

Lees meer »

Johannes Ponts

Johannes Ponts (ook wel: Joannes, Jan, Hans of Joes) (26 maart 1713, Hoensbroek – 14 augustus 1743, Rekem) was een vilder en de oudste zoon van vilder en vermeend bendeleider Mathijs Ponts. Hij werd tijdens het eerste massaproces vervolgd.

Lees meer »

Ida Ponts

Ida Ponts (12 februari 1712, Hoensbroek – 29 januari 1744, Echt) was de oudste dochter van de vilder Mathijs Ponts uit Hoensbroek en een vermeend Bokkenrijder. Ze werd in 1744 samen met haar echtgenoot veroordeeld.

Lees meer »

Mathijs Ponts

Mathijs Ponts (ook wel Matthijs of Mathias Ponts) (c. 1690, Hoensbroek - 12 november 1743, Hoensbroek) was een vilder uit Hoensbroek en vermeend leider van de Bokkenrijders. Hij werd in het eerste massaproces samen met zijn familie vervolgd en zat gevangen op kasteel Hoensbroek. Hij is daarmee één van de bekendste Bokkenrijders.

Lees meer »

Joseph Ploum

Joseph Ploum (ook: 'De Heer van (den) Sankel') (1732, Ubach - 15 oktober 1771, Herzogenrath) was een winkelier uit Ubach en vermeend Bokkenrijder. Hij werd relatief vroeg tijdens de derde vervolgingsperiode gearresteerd en uiteindelijk geëxecuteerd als een van de eersten, tegelijk met Joseph Keyser.

Lees meer »

Willem Ploum

Willem Ploum (ook wel 'Vivats Willem') (? - 15 oktober 1771, Herzogenrath) was de herbergier van herberg 'Vivat' en een vermeend Bokkenrijder. Hij werd relatief vroeg in de derde vervolgingsperiode van Overmaas beschuldigd.

Lees meer »

Jacob Otten

Jacob Otten (ook wel Jacobus Otten) (1739, Ubach - 15 oktober 1771, Herzogenrath) was een schoenmaker uit Ubach en vermeend Bokkenrijder. Hij was één van de eerste veroordeelden uit de derde vervolgingsperiode.

Lees meer »

Gabriël Reinarts

Gabriël Reinarts (ook wel Gabriel Rei(j)nartz of 'Gabriël aan de kerk') (1722, Ubach - 15 oktober 1771, Herzogenrath) was een voerman uit Ubach en vermeend Bokkenrijder. Hij was één van de eerste veroordeelden uit de derde vervolgingsperiode van Overmaas.

Lees meer »

Peter Pauwels

Peter Pauwels (ook wel Petrus Paulsen) (1715, Ubach - 15 oktober 1771, Herzogenrath) is een wever uit Ubach en vermeend Bokkenrijder. Hij is een van de eerste veroordeelden in de derde vervolgingsperiode van Overmaas.

Lees meer »

Cornelis Dautsenberg

Cornelis Dautsenberg (ook wel (Cor)nelis Dautzenberg of 'Butse Nellis'/'Butze(s) Nelles') (1731, Ubach - 15 oktober 1771, Herzogenrath) was een schoenmaker en vermeend Bokkenrijder. Hij was een van de eerste veroordeelden uit de derde vervolgingsperiode.

Lees meer »

Andere Personen

Op zoek naar de volledige lijst met andere personen waarover we geschreven hebben? Klik hier!

S.J.P. Sleinada

Johan Arnold Daniëls, (Hoensbroek, 2 september 1738 - Schaesberg, 6 april 1799), beter bekend als S.J.P. Sleinada, was pastoor in de parochie van Schaesberg en auteur van het eerste boek over de Bokkenrijders: "Oorsprong, Oorzaeke, Bewys..."

Lees meer »

Locaties

Op zoek naar de volledige lijst met locaties waarover we geschreven hebben? Klik hier!

Overvallen

Op zoek naar de volledige lijst met overvallen waarover we geschreven hebben? Klik hier!

Overval op het Panhuys (1762)

De overval op het Panhuys - bewoond door Hendrik Ritzen, zijn vrouw Anna Gertrudis Wetzels en hun 3 kinderen - heeft plaatsgevonden in de nacht van maandag 19 op dinsdag 20 april in het jaar 1762. Het Panhuys was een brouwerij, met daar aan een winkel en herberg gevestigd. Het gebouw schikte ook functie als verenigingslokaal van de schutters.

Lees meer »

Overval op Kloosterrade (1763)

De overval op de abdij Kloosterrade is een naar alle waarschijnlijkheid fictieve of mislukte overval die plaats zou hebben gevonden in de nacht van 8 op 9 april 1763. Aangezien er geen corpus delicti is, noch een beschrijving in de kloosterdagboeken, gaat men er doorgaans van uit dat de overval nooit heeft plaatsgevonden. Het zou gaan om een afgedwongen bekentenis tijdens tortuur - dat zou ook de geringe buit verklaren: dat werd niet gemist en zou dus verklaren waarom er nooit melding van de overval is gemaakt.

Lees meer »

Overig

Op zoek naar een lijst van alle artikelen die niet binnen één van bovenstaande categorieën vallen? Klik hier!

Theorieën over de Bokkenrijders

Door de eeuwen heen is er veel geschreven over de Bokkenrijders. Er bestaan vele theorieën over de Bokkenrijders; wie waren ze? Was het echt een duivelse bende? Heeft er überhaupt wel een bende bestaan? Die theorieën zijn ruwweg in drie groepen in te delen: de satanistentheorie, de Robin Hood-theorie en de onschuldigentheorie. 

Lees meer »

Brandbrieven

Een brandbrief is een brief, neergelegd door zogenaamde Bokkenrijders, waarin wordt gedreigd een bepaald gebouw in brand te steken als er geen geldsom werd betaald.  

Lees meer »